Egy tékozló fiú élete

Egy tékozló fiú élete

Társasjáték rovat

2016. június 12. - petiasün

Nem tartom magamat nagy társasjáték-őrültnek, igaz, ennek fő oka az, hogy nem igazán ismerek olyanokat, akik szívesen társasoznának. De hiába, ez sem veszi kedvemet, hogy időnként egy-egy érdemesnek ítélt darabot megvegyek vagy elkészítsek magamnak. Az alábbiakban két, szerény gyűjteményemet bővítő, illetve valamikor a későbbiekben beszerezendő társasról és kiegészítőikről írok. 

 

Tsuro of the Seas

Új játékkal bővült a szerény társasjátékgyűjteményem. A Tsuro egy útvonallerakós, filler-játék, kettőtől nyolc játékos számára, lényege pedig, hogy minél tovább fent maradj a táblán. Míg a sima Tsuro-ban az egyetlen nehézséget az ellenfelek lerakott útvonalai, vagy a velük való összefutás jelentette, a Seas-ben már daikaiju sárkányok repkednek random a táblán, vagy kerülhetnek fel bárhova, bármikor. Sok ember játszhat egyidejűleg, igazi partyjáték, nem kell véresen komolyan venni. Picikét túl random is, főleg ha szeretsz strategizálni, enyhe szívfájdalmaim voltak egy-egy, a véletlen műve folytán bebukott játék miatt, hiába terveztem vagy három körrel előre...:D De mindezek ellenére, vagy mellett, egy nagyon igényes, szórakoztató játéknak bizonyult, és a sárkányok mellőzésével egy nagyobb, 7x7-es pályára bővített Tsurot kapunk, amelyik eredetileg 6x6-os kivitelű volt, és ez döntötte el végül, hogy a kicsit elegánsabb dizájnú Tsuro helyett a Seas mellett kötöttem ki és nem bántam meg.

A Veterans of the Seas kiegészítőjén erősen gondolkozok, azok az ágyúk igen hasznosak lehetnének a sárkányokkal szemben. :D Igaz, pár házi szabály bevezetésével enyhíteni lehet a túlságosan randomba átcsapó halálhelyzeteken, de így elegánsabb lenne.

Tsuro of the Seas a Tabletopon

 

Small World és Small World Underground

Előbbit valami érthetetlen felindulásból saját-kezűleg készítettem el, utóbbival volt szerencsém játszani, és erősen fontolgatom a megvételét.

Általánosságban a játékról: Az egyik kedvencemmé lépett elő nagyon rövid idő alatt. Pc-n, telefonon is megvettem, és teljesen beleszerettem. Területfoglalós játékról beszélünk, ahol megint csak a randomságé a szerep részben: véletlenszerű fajok és képességek adják a választható népünket, amellyel többnyire minél nagyobb részt próbálunk kiharcolni a rendelkezésünkre álló apró világból. A játék pikantériája, és a stratégiájának a kulcseleme az, hogy a megunt, vagy leszanált népünket hanyatlásba dönthetjük és új fajt és képességet választva indulhatunk újabb kalandozásba. A dizájn pazar, a fajok jópofák, és nagyon ajánlott a kiegészítők beszerzése hozzá, főleg a Cursed és a Be not afraid-ot ajánlanám, de igen bőséges a kiegészítők tárháza ehhez a játékhoz, és mindegyik nagyon egyedi és sok színt visz a játékba. Kettőtől öt, kiegészítővel hat játékos mérkőzhet meg vele, de legideálisabbnak a három és négy játékosszámot találtam, ami még nem túl hosszadalmas de épp elég interakciót tartalmaz. A kétjátékos felállás színtiszta gyilkolászás kb, de jobb híján az is megteszi.

Az Underground változattal két újítás lép színre, az egyik az elveszett ereklyék és helyek, a másik pedig az átjárható, de földrészeket elválasztó folyók mechanikája. Ez egy önálló játék, Small World 1.5-nek is mondhatnám, sok faj a sima World vagy kiegészítőinek egy újragondolása vagy mása. A játék az említett elemeken kívül tematikusan különbözik elődjétől, itt már Cthulhu hívei vagy Múmiák hadakoznak és küzdenek a kincsekért és területért. Valamivel bonyolultabb, két személlyel kifejezetten snassz, ereklyeháborúvá fajuló játék, három személytől érdemes viszont játszani vele.

A kettő kozül nehéz lenne választanom, de ha nagyon kéne, az alapjátékot ajánlanám, mivel a kiegészítők 100 százalékosan passzolnak vele, és azokkal együtt viszont bőven túltesz az Undergroundon. Mint önálló játék, gémereknek talán az Underground jobban feküdne a nagyobb komplexitás miatt, családi játék célzattal a sima sokkal célszerűbb választás. Szerintem mindkettőt beszerzem egyszer, már csak tiszteletem jeléül is a készítők felé.

Small World a Tabletopon

A bejegyzés trackback címe:

https://walkalone.blog.hu/api/trackback/id/tr328804312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása